Tänään kyttäsin lämpömittaria ihan viime minuuteille asti ennen lähdön varmistumista. No, eikun hallille sitten.

Tällä kerralla oli vuorossa kontaktit. Ne tehdään tämän seuran alkeiskurssilla 2o2o- eli pysäytystaktiikalla. Nämä kouluttajat haluavat pysäyttää maksit laskukontaktien lisäksi myös nousukontakteille. Okei. Sähläsin ensin kosketusalustan kanssa, mutta jätin sen sitten pois, koska oli koiralle ja minullekin helpompaa vain merkata naksuttimella, koska se on oikealla paikalla. Blokkasin varmaan myös aika tehokkaasti koiralta mahdollisuuden liikkua, joten siihenhän se pysähtyi kontaktille. 

Aloitimme yksin A:lta. Ei, emme kiivenneet sille. Tarkoitus oli vain saada koira laittamaan tassuja kontaktipinnalle, pysymään siinä hetken ja tulemaan pois. Helppo nakki Alvan kanssa. Mene esteen luo, ota naksutin ja nami käteen ja katso, piski kokeilee. Tätä on tosin tehty aiemmin pk-A:lla omin nokin...  Palkkasin siis kontaktin koskemisesta, siinä pysymisestä ja sitten pyysinkoiran pois ja annoin yrittää uudelleen. Mä yritin myös saada Alvaa peruuttamaan takajalat kontaktille alastuloharjoitusta varten, mutta koiraparan pienet aivot hämmentyivät tästä liikaa ja ajatus oli muutenkin täysin idiootti. Alvalla oli muuten kova hinku singota jo A-esteen yli, mikä näkyi teputtamisena kontaktiin koskiessa. En yrittänyt palkata siitä.

Seuraavaksi oli vuorossa kouluttaja, kontaktiesteiden alastulot ja härveli nimeltä contact trainer, jonka olin havainnut kentän laidalla jo pääsykokeessa. Mä tosin aion vast'edes nimittää kapistusta kontaktienopetuslaitteeksi tai joksikin vastaavaksi. Suomen kielen puolesta, kiitos! Tässä sekoilin sen alustan kanssa. Alusta huis hiiteen ja uusi yritys. Alva ei tahtonut jäädä kontaktille vaan jatkaa matkaa, kouluttaja oli sen kanssa samaa mieltä, mutta jos kyseessä on kerran pysäytyskontakti, niin tämä koirahan sitten myös pysähtyy siihen, eikä ala vaeltaa. Joten mä pysäytin koiran siihen, palkkasin, ja sitten päästin liikkeelle. Hyvä koira!

Kontaktienopetuslaitteen toinen puoli on kapea kuin puomi, ja toinen puoli vähän leveämpi ja jyrkempi. Aluksi harjoittelimme tosiaan alastuloa puomipuolelta, mutta nyt vaihdettiin suuntaa A-puolelle. Alva hoksasi aika nopeasti pysähtyä siihen naksun ja vartaloapujen ansiosta, mutta se ennakoi ja jämähti etujalat alareunassa eikä maassa, missä niiden olisi ilmeisesti pitänyt olla, Houkuttelin koiran oikeaan asentoon, naks ja palkka. Pito siinä, palkka ja vapautus. Aika näyttää, alkaako koira nyt ennakoida ja mennä heti alas asti puoleenväliin jämähdyksen sijaan. 

Sitten vielä se puomi. Alva on nähnyt puomin kesällä Leenan pihalla ja syksyllä pentutapaamisessa. Leenalla Alva oli hyvin kömpelö eikä hallinnut takajalkojaan lainkaan, ennen kuin Leena tuli apuun. Alva sai tukihenkilöt molemmin puolin ja kun alastuloa oli muutaman kerran harjoiteltu, se alkoi jo hallita itsensä. Pentutapaamisessa se meni komeasti puomia ilman tukijoita. Mutta nyt yllätys. Ei onnistu treeneissä. Ehkä se ylösmenokontaktien pysäytysharjoittelu hämmensi Alva-paran ja sai sen epäröimään. Se osaa toisinaan olla hyvin herkkä ja tarkka lukemaan ihmisiä. Eihän koira voinut ymmärtää, että nyt sai jatkaa matkaa suorilta, kun aalla ei saanut. Saa nähdä, tuleeko aakkosten kanssa ongelmia. Kyllä se siitä sitten kiipesi puomille, mutta ei yhtä sujuvasti kuin syksyllä.Mä en kai itsekään oikein lämpene noille ylösmenopysäyksille, mutta ehkä mä keksin joskus jonkun tavan opettaa ne luotettavina läpijuoksuina. 

Jos jatketaan kouluttajien metodilla, meidän puomi/A-käskytys tulee olemaan seuraava: pinta-kiipee-pinta-tule/estekäsky.

Meille näytettiin sylikäännös eli sylkkäri, ja mä en tietenkään heti hoksannut, miten sitä voi käyttää. Ehkä joskus tulee sellainen estesarja. Mä treenasin sitä putkella kuivaharjoiteltuani ensin Alvan kanssa. Koiran mielestä me tehtiin täyskäännöksiä ompuilla ja kiepeillä höystettynä. (Omppu ja kieppi ovat Alvalle opetettuja temppuja.) Hypittiin ja putkiteltiin sitten ihan muuten vaankin väliajalla.

Ensi kerralla vuorossa pujottelu. Löytyy kuulemma kujaa, verkkoja, vinokeppejä ja käsiohjausta. Lähden huomenna Ylöjärvelle ja toivottavasti iskä on muistanut tuoda mun irtokepit. Ajattelin meinaan laittaa Alvan Pipsan pujottelukouluun (ks. YouTube) pikakelauksella nähdäkseni, saanko sitä toimimaan toisella, erilaisella koiralla.