Koska kaikki kuitenkin janoavat tietää saamamme rivin, niin tässä se tulee:

Zarecon's Unforgettable "Alva" s. 5.9.2009

I+1 toimintakyky kohtuullinen
II+3 terävyys kohtuullinen ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
III+3 puolustushalu kohtuullinen, hillitty
IV+2 taisteluhalu kohtuullinen
V+1 hieman rauhaton, hermorakenne
VI+2 temperamentti kohtuullisen vilkas
VII+1 hieman pehmeä
VIII+2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
+++ laukausvarma

Yhteispisteet +144, laukausvarma

Ja sitten itse testiin...

Saavuimme testipaikan parkkialueelle polkupyörällä noin yhden aikaan testipäivänä. Kuultuani laukaukset menin ilman koiraa testipaikalle ja näin sain sirunlukijat paikalle. Koirani tarkastettiin ja sen rekisteripaperit otettiin talteen.Juotin ja pissatin koirani ja sitten kuuluivatkin jo edellisen koiran laukaukset ja sain marssia testipaikan tuntumaan odottamaan. Ja se odotus tuntui kestävän ikuisuuden.

Koirani siskon omistaja Jenny oli lupautunut kuvaamaan testin lainaamallani kameralla. Kiitos siitä! .

Alkuhaastattelu ja luoksepäästävyys

Minä jatkoin Alvan kanssa suoraan alkuhaastatteluun ja Jenny meni käynnistämään kameraa. Haastattelussa kyseltiin Alvan ikää, asuinolosuhteita, harrastuksia ja sen sellaista. Tämähän on kerrostalossa asuva koira, jolla ei ole paljonkaan tilaisuuksia vahtia. Se vierailee satunnaisesti kahden koiran laumassa, mutta muutoin se elää ainoana koirana yksinasuvalla opiskelijalla. Agilitya on kokeiltu ja tottista treenataan. Alkuhaastattelun aikana Alva oli aavistuksen levoton ja pyrki sitten tutkimaan tuomaria. Se on kauhean utelias koira. Sitten se rauhoittui vierelleni seisoskelemaan ja alkoi jossain vaiheessa taas nuuskia ympäriinsä.

Sitten tuomari siirtyi luoksepäästävyyteen ja alkoi houkutella Alvaa luokseen. Alva menikin heti ja antoi käsitellä itseään joka puolelta. Muutoin se oli tavallinen hillitty itsensä. Sen osion erikoiskoe oli nyt selvitetty, mutta myöhemmin testissä ilmi tulleet seikat vaikuttivat vielä arvosteluun. Seuraavaksi on vuorossa taisteluhalu.

Taisteluhalu

Taisteluhalun erikoiskoe on leikki. Alva kiinnostui välittömästi lelulaatikolla käyneestä tuomarista, jolla sattumoisin oli kädessä heiluteltavanaan yksi Alvan lempileluista - noin ranteenvahvuinen ja puolisen metriä pitkä kepinkalikka. Alva myös tarttui keppiin tuomarin leikittäessä ja vastusti ihan mukavasti, mutta laski myös irti kepistä. Se nouti heitetyn kalikan ja toi sen takaisin tuomarin lähelle sitä kaluten. Se myös vaati keppiä itselleen haukkuen. Alva lopetti leikin helposti tuomarin viedessä kepin pois.

Taisteluhalua mitataan läpi koko testin ja tuomari sanoi minulle arvostelussa Alvan toiminnan pyörineen paljon taisteluhalulla.

Toimintakyky ja kelkka

Toimintakyvyllä on kaksi erikoiskoetta. Kelkkakoe mittaa toimintakykyä uhattuna ja pimeä huone ilman uhkaa.

Asetuin siis seisomaan annetulle kohdalle ja katsoin pressua, jonka takaa kelkka tuli. Alva jäi johonkin taakseni, ja vasta myöhemmin videolta katsoessani havaitsin sen kiinnostuneen enemmän tuomarista kuin kelkasta, jota se ei vielä alussa noteerannut. Se oli kai liian kaukana ollakseen uhka ja verrattuna köyttä vetävään tuomariin tylsä. Sitten kelkan rämähdys kiinnitti Alvan huomion ja kelkka tuli niin lähelle, että sille täytyi tehdä jotain. Aluksi Alva vain katseli sitä. Sitten se alkoi haukkua ja esittää leikkiinkutusukumarruksia. Kun kelkka pysähtyi viereeni, Alva meni välittömästi haistamaan sitä, mutta en tajunnut kehua sitä heti siinä. Alva halusi tutustua kelkkaan, mutta kun kyykistyin itse sen viereen, koira alkoi räksyttää. Sitten kävelin kohti kelkan lähtöpaikkaa ja takaisin, enkä havainnut mitään omituista Alvan käytöksessä.

Puolustushalu

Puolustushalun erikoiskoe on lavastettu ryöstötilanne. Kävelimme annettuun suuntaan remmi lyhyenä ja mutkan takaa ilmestyi raippaa heiluttava tuomari, joka ankaralla äänellä komensi pysähtymään. Minä pysähdyinkin tottelevaisesti. Alva mielsi tuomarin uhaksi ja alkoi haukkua aggressiivisesti sitä kohden. Se oli sotkeutunut remmistään jalkoihini ja joutui kiertämään selkäni takaa päästäkseen kunnolla asemiin. Videolla näyttää kuin se ajautuisi toisinaan taakseni, mutta itse muistan nähneeni sen eturuumiin koko ajan näkökentässäni, vaikka en suoraan koiraan katsonutkaan. Eli ehkä se peruutti vierelleni, mutta ei mielestäni missään vaiheessa taakse, ainakaan pitkäksi aikaa.

Uhan loputtua Alva luopui aggessiivisesta haukusta ja väisti enemmän, mutta epäluulo säilyi. Se hyväksyi tuomarin vasta, kun kättelin häntä ja puhuttelin normaalisti. Se ei kuitenkaan halunnut jäädä tuomarin käsiin ja luvan saatuaan juoksi ilolla luokseni.

Kovuus: haalarikoe ja tynnyri

Minun käskettiin koirineni kävellä kohti haalaria, joka kohdalle ennettyämme kiskaistiin ylös säikyttämään koiraa. Alva pakitti jonkun verran. Itse tajusin kääntyä vasta tuomarin käskystä. Kävelimme takaisin tulosuuntaamme, kiersimme tuomarin ja kävelimme taas haalarin ohi. Alva oli koko ajan löysällä hihnalla, mutta se möykkäsi jotain tuomaria kiertäessämme ja haalarin se ohitti sivummalta kuitenkaan mitenkään tempomatta tai ilmaisematta mitään suurempaa suoraa reaktiota. Ohitettuamme haalarin ja tynnyritelineen tynnyri laskettiin irti rämisemään. Alva ei reagoinut siihen eleelläkään tai korkeintaan korvan lotkautuksella. Se myös tuli perässäni samoin tein tutkimaan sitä ja sitten tuomari hoputtikin meidät seuraavaan osioon. Sieltä kuului kommenttia, että kai sille koiralle tuommoisia tynnyreitä joka päivä viskellään. No ei nyt ihan, mutta ohiajava rekka tai juna voisi ehkä kuulostaa vähän samalta.

Toimintakyky 2: pimeä huone

Erikoiskokeena pimeä huone ei ole minulle täysin valjennut. En tiedä, millaista käyttäytymistä koiran tulee siellä ilmentää saadakseen hyvän tahi puutteellisen arvosanan. Joka tapauksessa minut ohjattiin vajaan kyhätyn labyrintin läpi ja asetettiin tuolille istumaan. Sitten Alva päästettiin sisään. Kuulin ikuisuuden rapinaa ja askelia jostakin, sitten minun käskettiin yskäistä (ei kovin hyvä merkki Alvalle, koska minä sairastelen harvoin enkä siten yski kovin usein, ja Alva ei kyseistä ääntä tunnista) ja rapina jatkui edelleen. Lopulta Alva löysi labyrintin viimeiseen lokeroon, mutta ei reagoinut minuun lainkaan, vaan meni samassa loosissa olleen aputuomarin luo seisomaan. Sitten minun piti ottaa se kiinni ja mentiin ulos.

Terävyys: seinä

Terävyyden erikoiskokeessa koira kytketään seinään, jätetään siihen yksin ja sitten tuomari uhkaa sitä samaan tapaan kuin puolustusosiossa. Havaittuaan tuomarin ja hoksattuaan tämän uhaksi Alva alkoi haukkua väistämättä asemistaan. Tuomarin muututtua varoittavasta uhkaavaksi Alvan ilmoittavan? haukun sävy vaihtui haukusta puolustautuvampaan. Vasta tuomarin päästyä ihan lähelle se yritti paeta, mutta siinä onnistumatta lähti taas tuomaria kohti ja hyökkäys loppui. Uhkaamatonta tuomaria Alva haukkui varmuuden vuoksi, väisti ja antoi sitten käsitellä. Sitten minunkin annettiin taas palata koiran luo ja kehua sitä.

Laukaukset

Tämä on collien testin jännittävin osa, vaikka arvasin tuloksen osin ennalta. Ensimmäiseen laukaukseen Alva reagoi valppaudella. Toisesta se alkoi vetää ääntä kohden. Veikkaan, että jos tuomari olisi nähnyt käytöksen koko laajuudessaan, arvosana olisi ollut jotain muuta, mutta nyt se sai laukausvarman. Ilmakivääriin koira on reagoinut aloittamalla hemputinmoisen räkötyksen ja yrittämällä mennä katsomaan maalia. Samaten se kiihtyy suuresti vesisuihkuista, paineilmasta ja vasaralla hakkaamisesta.

Sitten testi olikin ohitse.

Tässä vielä video aiheesta: www.youtube.com/watch

Ja kun vertaa tuohon edelliseen kirjoitukseeni, miten luonnetesti tämän koiran kanssa etenee, niin olen ollut melkoisen pessimistinen! Varsin kurjaksi olen koirani kuvitellut ja vielä huonommin tuntenut, kun tuommoisia olen mennyt väittämään. Mutta puolustukseksi sanottakoon, että tilanne oli minulle uusi. Alva puolestaan veti aivan näköisensä testisuorituksen loppujen lopuksi ja jälkikäteen ajatellen on noita tilanteita arjessakin tullut, kun on noita ominaisuuksia ja reaktioita koirassa nähnyt.