Ympäri peruuttaminen on oikeastaan Netan temppukoulua, koska Alva ei kyseistä temppua osaa. Tosin Alva on opetettu samalla taktiikalla seuraamisen käännöksiin ja palveluskoiratyylisen luoksetulon loppuasennosta sivulle siirtyminen.

Kumarra

Tavoite on, että koira painaa etupään alas takapuolen pysyessä ylhäällä. Asento muistuttaa venyttelyä tai koiran leikkiinkutsua.

Jos koira ei osaa vielä maahanmenoa, temppu voi olla helppokin opettaa, mutta maahanmenoon tietyllä tavalla opetettu koira saattaa itsepäisesti tarjota temppuun makuuasentoa, sillä opetustapani alkuvaihe on täsmälleen sama kuin maahanmenon alkeisopetus, kun maahanmeno tehdään "kokoontaittuva koira"-systeemillä (maahanmenotapaa kutsutaan kaiketi tokopiireissä hissiksi).

1. Aseta koira seisomaan. Vie kosketuskeppi, muu kuonokohdistin tai makupala koiran etujalkojen väliä kohti. Koira laskee nyt päätään. Palkitse. Toista joitakin kertoja.
2. Vie houkutinta pidemmälle. Koira alkaa laskea etupäätä. Palkitse.
3. Jos koira on opetettu menemään maahan viemällä houkutin sen edestä maahan, se tarjoaa nytkin todennäköisesti automaattista maahanmenoa. Voit estää tämän asettumalla koiran vierelle ja asettamalla toisen kätesi koiran vatsan alle. Älä satuta koiraa. Vältä tukemasta koiran takapäätä ylös. Käden pitäisi olla vain lempeä apu koiralle. Vahvista oikeaa asentoa ja käteen nojaamattomuutta huolellisesti.
4. Häivytä mahan alla oleva käsi pikku hiljaa. Älä kosketa enää koiran vatsaa vaan laske kättä alemmas, jolloin koira osuu siihen vain, jos takapuoli alkaa laskea.
5. Häivytä houkutuskäsi ja yhdistä temppuun käskysana.
6. Temppu on tosi näyttävä, jos siihen on lisätty kestoa.

Tällä videolla belgianpaimenkoira Netta esittää kuolemis- ja kumartamistemput:



BANG!

Ylläolevalla videolla esitetty "kuole ammuttuna". En tosin tiedä, kuinka turvallinen temppu on koiran lihaksia ja niveliä ajatellen, joten ole tarkkana sen kanssa.

Vaatimukset: osaa kumartaa merkistä. Kieriminen tai vielä mieluummin kyljelleen asettuminen voi myös olla hyväksi.
Opeta temppu pehmeällä alustalla, kuten nurmella tai paksulla matolla.

1. Houkuttele koira kumarrusasentoon. Vie sitten houkutin koiran pään sivuitse kohti kylkeä. Palkitse seuraamisesta. Yritä houkutellessa saada koira pysymään alhaalla.
2. Vie houkutinta koiran lavan yli kohti sen vastakkaista puolta. Koiran pitäisi alkaa kiemurrella, kallistua ja mahdollisesti venkoilla etupäätä kylkiasentoon. Palkitse ensin pelkästä yrittämisestä ja etene sitten pikkuhiljaa pidemmälle. Sitten takapääkin pitäisi saada rullaamaan mukana.
3. On OK, jos koira menee maahan, kunhan sen vain sitten saa rullaamaan heti kyljelleen.
4. Kyljelleenjäämistä voi treenata aluksi erillään. Palkkaa koira, kun se panee päänsä maata vasten ja on aivan liikkumatta. Ensin vaikka sekunnin, sitten vähän kerrallaan pidentäen. Palkitse se siihen maata vasten. Vapauta sitten. Lisää kerta kerralta häiriötä, kuten omaa liikettä ja sen sellaista. Samaan aikaan voit treenata tempun alkuosaa eli sujuvaa heittäytymistä erikseen.
5. Kun koira heittäytyy sujuvasti ja osaa olla hetken kyljellään, yhdistä tempun osat.
6. Häivytä käsiapu tai muokkaa siitä asteittain ampumismerkki. Yhdistä äänikomento.

Temppuun saa näytösmeininkiä, jos koira heittäytyessään kiepahtaa koko kierroksen, kuten Netalle käy vahingossa videolla.

Peruutus ohjaajan ympäri

1. Päätä, kumpaan suuntaan haluat sen kiertävän. Netta kiertää myötäpäivään eli oikealle. Vasempaan (tokon perusasennosta aloitettavaan) opetettaessa käännä ohjeen suunnat.
2. Aseta koira eteesi istumaan kuono itseesi päin. Vie houkutin sen sen pään vasemmalle puolelle läheltä poskea koiran kuonon tasalla. Koiran kiemurtaessa houkuttimen perään palkitse.
3. Vie houkutin taas koiran pään vasemmalle puolelle, mutta anna sen jatkaa kohti pään takaosaa. Koira kiemurtaa hieman enemmän. Palkkaa, jos koira siirtää painoaan oikeanuoleiselle kankulle.
4. Vie houkutinta vasemman kautta koiran pään ympäri hyvin läheltä päätä tai sen keskilinjaa. Koiran täytyy vääntää itseään mutkalle tavoittaakseen houkuttimen, jolloin se kenties muuttaa hieman painopistettään oikealle. Palkkaa!
5. Toista kohtaa neljä, mutta tällä kertaa houkuttimen pitäisi mennä niin pitkälle, että koira siirtää hieman takamustaan. Oikealle, luonnollisesti. Palkkaa!
6. Houkuttimen merkitystä voi nyt hieman vähentää ja alkaa korostaa takapuolen heivausta vahvistamalla sitä.
7. Nyt koira on opetettu liikuttamaan takapuoltaan. Seuraavaksi liikettä pitää kasvattaa ja suunnata se oikeaan paikkaan. Aseta koira jälleen istumaan, mutta nyt et seisokaan sen edessä vaan asetut niin, että pieni hivautus vie sen istumaan oikean jalkasi viereen. Ohjaa koira heivaamaan takapuoltaan ja palkitse.
8. Kun koira osaa hyvin siirtyä hieman vinosta oikealle sivullesi, istuta se nyt miltei poikittain eteesi, takapuoli oikealle osoittaen. Houkuttele heivauttamaan. Palkitse.
9. Toista kohta 8, mutta pyydä ensimmäisen heivauksen jälkeen toinen, niin, että koira päätyy oikealle sivullesi. Palkitse.
10. Tee vastaavia pieniä heivautuksia joka puolella ympärillesi, niin, että koira on istutettu haluamaasi kohtaan kierrosta.
11. Yhdistele pieniä heivautuspätkiä pidemmiksi.
12. Takaa kierto on vaikea. Voit aluksi pyöriä koiran mukana. Sitten voit treenata asettamalla koiran kello seitsemään itsestäsi katsoen, niin, että peruuttaessaan se tulee tutuille vesille sinun näkyviisi. Sitten asetat sen aina kauemmas taaksesi, kunnes se joutuu lopulta itse peruuttamaan sinne.
13. Häivytä käsiavut ja lisää äänikomento.

Video (pieleenmennyt suoritus, mutta idea tempusta tulee selväksi):