Jep, eli Alva saa kyytiä 17.9. Turun Vätissä, jos ei mikään mene pieleen.

Tarkastellakseni koirani tuntemista aion tässä kirjata ylös, mitä oletan sen kussakin testin osa-alueessa tekevän. Tämä on siis oma arvioni, ei välttämättä todellinen asianlaita ja sitä voi värittää toiveeni ja pelkoni koiran käytöksen laadusta eri kokeen osa-alueissa: 

Alkupuhuttelu ja luoksepäästävyys: Keskustellessamme Alva nuuhkii ympäristöä ja ottaa tuomarista hajun. Se voi olla hiukan levoton vaistotessaan uuden tilanteen ja vikistä, mutta sitten se asettuu ohjaajan jalkoihin maate. Tuomarin ottaessa kontaktia Alva joko nuuhkii ja antaa rapsuttaa, tai hiukan perääntyy riippuen siitä, kuinka painostavaksi tai ystävälliseksi se kokee tuomarin. Se, että tuomari haisee koiralle, edesauttaa asiaa. Joka tapauksessa Alva on joko sosiaalinen tai hiukan vetäytyvä.

Taisteluleikki: Alva katsoo kiinnostuneena kepinkarahkalla huitovaa tuomaria. Sillä ei ole kokemusta vieraan kanssa leikkimisestä, joten sen reaktio voi olla jokseenkin yllättävä. Todennäköisesti se kyllä kiinnostuu lelusta, ehkä tavoitteleekin sitä, mutta ei välttämättä leiki kunnolla. Se tosin pitää keppileikeistä. Jos keppi annetaan minulle, saan Alvan sytytettyä leikkiin, mutta leikki ei välttämättä ole yhtä rentoa kuin itsekseni leikkien. Alva korjaa puruotetta.

Kelkkakoe: Tämä on kokeen jännittävin hetki, sillä en tiedä, kestääkö Alva tämän kokeen. Rämisevä kelkka lähtee liikkeelle ja liukuu lähemmäs koiraa ja ohjaajaa. Alva steppaa muutaman askeleen sivuun ja saattaa yrittää paeta. Jos testi menee ihan pieleen, se jatkaa pakoyrityksiä tai alkaa tauottoman haukkumisen, kunnes testi keskeytetään. Muussa tapauksessa se katselee kelkkaa epätietoisena, pitäisikö sen pelätä vai tehdä jotakin muuta. Alva alkaa haukkua kelkkaa kohti väistellen sitä aina uuden rämähdyksen myötä.

Kun kelkka lopulta pysähtyy kokonaan, Alva epäröi tulla sen luo. Se haukahtaa vielä muutaman kerran epäluuloisena ja seuraa sitten ohjaajaansa. Lopulta Alva uskaltaa nuuhkia pelottavaa vehjettä, ja todennäköisesti menettää mielenkiintonsa sitä kohtaan.

Uhkaava henkilö: Pusikosta ilmestyy risulla huitova uhkaava hahmo. Tämä on Alvalle jotain käsittämätöntä. Se poukkaa hihnassa taaksepäin, ja alkaa sitten haukkua, mahdollisesti siirtyen ohjaajan eteen tai vierelle. Se saattaa myös ottaa risun kohteeksi ja kuvitella tilanteen leikiksi.  

Pelästyttäminen ja pehmeys: Seuraavaksi lähdetään kävelylle, joka ei ole kävely. Yhtäkkiä koira ja ohjaaja säikytetään puolikuoliaaksi vetämällä täysin yllättäen esiin lepattava haalari. Alva ponnahtaa sivuun. Reaktion voimakkuus on tuntematon, sillä Alvaa ei ole koskaan säikäytetty yllättäen. Seuraavaksi selän takaa vieritetään alas koliseva tynnyri. Alva yrittää jälleen poispäin uhasta. Jos tynnyri ei rämise kovin kovaa, ei Alva välttämättä pidä sitä suurena uhkana, sillä kaupunkikoirana se on nähnyt kaikenlaista.

Sitten käännytään takaisin. Alva tarkkailee huolellisesti, ettei puskista sinkoile lisää tynnyreitä ytai haalareita tai muitakaan mörköjä. Se voi ehdottaa vaihtoehtoista reittiä pois pusikosta. Alva on ennemminkin pehmeä kuin kova.

Pimeä huone: En ole koskaan käynyt pimeässä huoneessa, joten en tiedä, mitä Alvalla on siellä vastassaan. Luulen, että se tulee kyllä huoneeseen, mutta joudun ehkä kutsumaan sitä. Huoneessa on kuulemma esteitä ja outoja alustoja, joten Alva saattaa jäädä johonkin jumiin kuvitellessaan, ettei jostakin pääse eteenpäin. Se kyllä kovasti yrittää löytää tien.

Uhka seinässä: Toivottavasti tästä osiosta ei jää koiralle traumaa, sillä ollaan menossa BH-kokeeseen. Mutta joo, Alva jää seinään kiinni, sillä se on ollut sillä tavalla kiinni lukemattomia kertoja aiemminkin. Havaitessaan liikettä pusikossa se valpastuu. Siitä, pitääkö se tuomaria uhkana, minulla ei ole aavistustakaan. Kenties se väistää ja haukkuu taas. Kun tuomari muuttuu ystävälliseksi, Alva todennäköisesti lakkaa väistämästä ja ehkä jopa tervehtii.

Ampuminen: Alva ei tähän mennessä ole osoittanut merkkejä paukkuherkkyydestä. Laukausten kajahtaessa se katsoo äänten suuntaan.

Alva on herkkä koira loppujen lopuksi. Olen oppinut itse käsittelemään sitä, ja yllättävä paine testissä voi saada koiran niin maihin, että testi keskeytetään. Tai sitten koirani on urhea ja kestävä ja pitää päänsä kylmänä osiosta toiseen. Yksittäisinä suorituksina uskon sen selviytyvän joka kokeesta, mutta kuinka paljon ne kuormittavatkaan Alvaa pötkönä, se jää nähtäväksi.