Jatkoa edelliseen postaukseen ja pysytään myös houkuttelussa.

Haukkuminen

Tähän temppuun löysin hieman toisenlaisen ohjeen Karen Pryorin sivuilta otsakkeella Paired Cue, mutta en sitä ohjetta ala nyt kääntämään.
Eli miten Alva ja Netta tämän oppivat?

Näin.

1. Varataan palkkio koiralle.

2. Turhaannutetaan se niin, että se alkaa haukkua

3. Palkitaan.

4. Yhdistetään turhaannutukseen käskysana.

5. Häivytetään turhaannus ja jätetään sana.

6. Haukun sävy alkaa muuttua.

Miten koira turhaannutetaan? Alvan edessä taisin heilutella jotain lelua. Netalle hoin hakkumiseen varaamaani käskysanaa 'sano sano'. (Alvalla sana on 'väy väy'.) Netta turhaantui, kun se tiesi, että haluan siltä jotain, muttei tiennyt, mitä, ja siinä tilanteessa sillä oli tapana haukkua.

Ryömiminen

1. Aseta koira makuulle miellyttävälle pehmeälle ja liukumattomalle alustalle. Vaikka matolle tai ruohikolle.

2. Vedä houkutinta maata pitkin koirasta pois päin. Palkkaa tavoittelusta.

3. Vedä jälleen houkutinta hitaasti maata pitkin. Palkitse koira siitä, että se yrittää hivuttautua houkuttimen luo. Jos se nousee seisomaan, pane se tyynesti takaisin maahan.

4. Pidennä hinausmatkaa niin, että koira joutuu lopulta ryömimään yhden "askelen". Ole johdonmukainen siinä, että koira pysyy makuulla eikä nouse ylös. Jos se nousee, saatat vetää houkutinta liian pitkän matkan tai liian nopeasti.

5. Houkuttele koira ryömimään useampia askelia. Tässä vaiheessa se yrittää oikoa nousemalla välillä ylös ja menemällä taas maahan. Älä palkkaa siitä, vaan aloita uudelleen ja ryömitä niin lyhyt matka, että koira pysyy maassa. Jotkut saattavat ryömittää koiraa matalan esteen ali, kuten jonkin tason tai jalkojensa ali. Ehkä koiran säkän päällä voisi lempeästi pitää kättä, mutta koiraa ei saa pakottaa temppuun vaan sen pitää hoksata, että palkkio tulee ryömimisestä.

6. Häivytä houkutin. Ota nami pois houkutuskädestä ja ala palkata toisella kädellä ja sitten taskusta. Yhdistä käsky.

Kieriminen

1. Päätä, kummalle kyljelle koira kierii.  Alva kierikööt nyt vasemmalle kyljelleen. Valitse liukumaton ja riittävän laaja tasainen ja mukava alusta, joka ei ole liian kova, muttei myöskään niin upottava, ettei koira saa tukea.

2. Aseta koira eteesi makaamaan, nenä sinuun päin. Vie houkutin sen pään oikealta puolen (sinusta katsoen vasemmalta puolen). Palkkaa seuraamisesta.

3. Vie houkutin koiran pään taakse, kohti ensiksi ylöspäin jäävää kylkeä. Alvalla se on nyt oikea kylki eli kylki minusta katsoen vasemmalla. Palkitse koira siitä, että se nojautuu poispäin päälle jäävästä kyljestä eli se nojaa nyt sinusta katsoen oikealle eli omissa silmissään vasemmalle kyljelleen.

4. Kasvata matkaa, jonka koira nojaa. Aluksi se kiertää pelkän eturuumiin. Vaatii luottamusta koiralta mennä kokonaan kyljelleen, joten ole kärsivällinen. Alva ei millään halunnut pyöräyttää takajalkojaan pois altaan.

5. Houkuttele koira kierimään koko kierros. Sitten kun sen saa kyljelleen, se mielellään jäisi siihen köllöttämään tai tulisi samaa reittiä takaisin. Selälleen sen saa viemällä houkutinta hieman kohti sen selkää. Kun se on kääntynyt selän kautta toiselle kyljelleen, sen saa taas tottelevaisuuden makuuasentoon viemällä houkutinta poispäin koirasta.

6. Häivytä taas houkutinnami alkamalla palkita taskusta. Häivytä käsiapu ja lisää käskysana.

Jos olet lukenut kaikki kuusi temppuohjetta, et varmaankaan ihmettele, miksi Alva tai muut opettamani koirat eivät tarvitse paljoakaan enää namihoukutteita temppujen alkuvaiheessa. Ne oppivat varsin vahvasti seuraamaan kättä. Kun asetan sormet tiettyyn asentoon, koirat tietävät, että se tarkoittaa uuden tempun opettelua. Näin erotan houkuttelun muusta käsillä huitomisesta.