Alva osaa kaksi avustajakoiralle sopivaa tehtävää. Alva ei siis ole avustajakoira, mutta minusta on mukava opettaa koiralle juttuja, joista voisi olla hyötyäkin.

Hanskan/sukan riisuminen

Ennakkotiedot: koira tuntee naksuttimen

1. Valitse löysä vanha sukka/hanska.

2. Pane sukka/hanska osittain yllesi, siten, että se on helppo nykäistä pois. Naksauta ja palkitse koira, kun se kiinnostuu pukineesta.

3. Naksauta ja palkkaa, kun koira koskettaa oikeaa kohtaa pukineesta. Sitä, mistä haluat sen vetävän. Alva vetää kärjestä.

4. Jos koiran kanssa on naksuteltu noutoa tai suuhun ottamista, se saattaa tarjota sitä helpommin tässä. Kuitenkin, nyt on nostettu kriteeri siihen, että pukineeseen tartutaan. Koiran tulee tarttua pukineeseen hellästi ja ihmistä satuttamatta. Alva on opetettu tarttumaan löysänä roikkuvaan osaan pukinetta.

5. N&P (naksauta ja palkkaa) kun koira vetää pukinetta. Sen pitäisi olla niin löyhässä, että koira saa sen helposti irti.

6. Alva osaa tuoda pyydetyn esineen, joten tähän temppuun kuuluu myös riisutun pukineen tarjoaminen ohjaajan käteen. Se teki sen melkein itsestään vaihtaessaan pukineen palkkaan.

7. Pane pukine aina enemmän päälle, kunnes koira lopulta joutuu riisumaan sen kokonaan. Hupitemppuilijan kannattaa valita tarkoitukseen huonoja ja löysiä varusteita, sillä tiukat palkintosukat voivat tempussa kärsiä reikäisiä vaurioita. Jos koiran haluaa oikeasti riisuvan tiukahkotkin sukat, voisi ehkä olla kannattavaa opettaa se riisumaan sukka varresta aloittamalla. Kokeilenkin seuraavaksi, onnistuisiko se.

8. Yhdistä käskysana temppuun sanomalla se koiran alkaessa vetää pukinetta ja sitten aikaistamalla komentoa. Tätä ennen Alvalle on toiminut merkkinä toiminnan tarjoamisen kannattavuudelle jalan/käden ojennus.

Laatikon/kaapin sulkeminen

Ennakkotiedot: koira tuntee naksuttimen

1. Opetetaan koiralle uusi kohde. Alvan piti koskettaa kuonollaan teipistä tehtyä rastia.

2. Liimaa teipinpaloja rastiksi jollekin alustalle tai jopa suoraan johonkin pintaan. Pidä naksutin valmiina ja aseta rasti koiran ulottuville. Naksauta ja palkitse rastiin kohdistuvasta mielenkiinnosta. Alva ihan oikeasti menee tutkimaan koulutustilanteessa esille asettamiani esineitä. Niin kävi nytkin. Sheippasin siis rastiin kohdistuvan kuonokosketuksen naksauttamalla ja palkitsemalla aluksi rastin haistelusta.

3. Yleistetään rastikohdetta hieman tekemällä teippirasteja eri paikkoihin ja naksuttelemalla niiden koskettelusta kuonolla.

4. Nyt siirretään rasti tositoimiin. Liimaa se laatikkoon johonkin kahvan tienoolle. Laatikko voi olla vielä kiinni. N&P rastin koskettamisesta. Jos käytät kaappia, liimaa se kaapin oveen.

5. En enää muista, opetinko nyt, että rastia kuuluu tönäistä vai häivytinkö rastin kaivaen samalla koirasta laatikkoon kohdistuvan kosketuksen. Luullakseni turvauduin ensimmäiseen vaihtoehdon. Eli, avaa hieman laatikkoa. N&P kun koira koskee rastia. Jos se tönää laatikkoa, tosi kiva juttu. Tai voit häivyttää rastin ja siirtyä laatikon kosketuksen muuttamiseen tönäisyksi.

6. Älä naksautakaan ensimmäisestä kosketuksesta. Koira todennäköisesti hieman hämmentyy ja vähän turhautuneena tönäisee rastia/laatikkoa hieman. N&P tästä. Jatka tönäisyn vahvistamista kunnes koira tönii laatikon kiinni.

7. Avaa laatikkoa hieman enemmän. N&P kun koira tönii laatikon kiinni.

8. Häivytä rasti. Sen voi tehdä joko poistamalla rastista aina palan kerrallaan tai pienentämällä rastia. Minä poistin sen vain raa'asti ja odotin laatikkoon kohdistuvia reaktioita. Aluksi madalsin kriteeriä ja koiran tarvitsi vain koskea laatikkoa, mutta koska se oli jo kokenut laatikon tönäisyn, se kokeili sitä pian uudelleen.

9. Alva oppi, että laatikon/kaapin kolahtaessa karmiinsa tulee palkka. Eli tönäisy -> kolahdus => palkka. Näin se oppi tönimään laatikon loppuun keskeyttämättä palkan kyttäilyn takia.

10. Yhdistetään käskysana sanomalla se ennen tönäisyä. Viedään juttu myös ärsykekontrolliin, eli palkkiota ei saa, jos laatikkoa tönäisee ilman lupaa tai jättää tönäisemättä saadessaan komennon. Laatikkoa ei saa sulkea ilman lupaa, koska Alva tuppaa tarjoamaan sitä esimerkiksi tyhjentäessäni tiskikonetta tai laittaessani ruokaa, jolloin käytän laatikkoa itse. Sen sijaan opetin Alvalle näppäränä yksityiskohtana, että laatikon saa sulkea silloin, kun sen lähellä ei seiso tai sen luona ei käy kukaan, vaikka erillistä komentoa ei tulisikaan.